Pogosta vprašanja

Stran služi tudi kot dokument Pogoji poslovanja,
s katerimi se strinjate, če pri nas naročite sushi.

Kaj je NjamiSushi in kdo stoji za njim?

NjamiSushi je spletna stran za ljubitelje sushija (tradicionalne japonske jedi iz okisanega riža, surove ali fermentirane morske ribe, mehkužcev ter morske in nemorske zelenjave). Pri nas lahko naročite slastne sushi pakete, ki jih vsak delovnik pripravljamo v sushi baru na Cafovi 5 v Mariboru. NjamiSushi je ustanovil Grega Jagodnik, ki se že več let ukvarja z azijsko kulturo in kulinariko. Grega je sushimojster, ki je ljubiteljsko zanimanje za dobro japonsko hrano razvil v posel, čeprav nanj gleda bolj kot na obrt ali celo umetnost. Po izobrazbi je pravnik.

S partnerko Sandro sta kot učenca in pripadnika klasične tokijske (Edomae) sushi šole v Maribor pripeljala kakovosten in avtentičen sushi meni. Njuno izobraževanje na Tokijski sushi akademiji in večletne izkušnje pri pripravi sushija so zagotovilo za tradicionalno kulinarično izkušnjo. Ker imata vedno nabrušene nože, se v kuhinji z njima ni za hecat.

Kaj je sushi in kako izgleda sushi paket?

Sushi so Japonci začeli pripravljati in jesti v 8. stoletju, vendar se je zelo razlikoval od tega, kar v sushi restavracijah servirajo danes. Ribo so zavili v riž in jo v njem pustili tedne ali mesece, da je fermentirala. Riž so nato zavrgli, ribje meso z značilno močnim vonjem pa pojedli. Šele tisoč let kasneje je sushi postal to, kar danes imenujemo tradicionalni japonski fast food: nefermentirana riba na okisanem rižu z dodatkom zelenjave in drugih sestavin. Tak sushi so v Tokiu pripravljali sproti, na ulici, kjer so ga mimoidoči zaužili takoj po nakupu. Kmalu so lokalni sushimojstri razvili še posebno obliko serviranja, ki so jo imenovali nigiri. Ohranila se je do danes in tudi pri NjamiSushiju ostaja najbolj priljubljena oblika sushi malice. Sushi se je z Japonske širil po celem svetu. V ZDA so ga v sedemdesetih letih pograbili z veliko žlico in mu dodali tipičen ameriški pridih, trend pa je prišel tudi v Evropo.

Sushi je pakiran v kakovostno plastično embalažo, ki je primerna za pakiranje hrane po standardu HACCP. Najpogosteje uporabljena embalaža meri 23 x 15 cm. Vsakemu paketu dodamo wasabi, ingver, sojino omako in bambusove palčke.

Kje lovite ribe? Kakšne sestavine uporabljate?

V želji po čimbolj lokalnih sestavinah sodelujemo z nekaj izbranimi poklicnimi ribiči z Jadrana. Ribe in mehkužce nam dostavljajo tudi iz ribje tržnice v Trstu in na Dunaju. Ribe tako prihajajo predvsem iz Jadranskega morja nekatere pa tudi iz Severnega morja, Indijskega oceana in Maldivov. Kupujemo samo pri preverjenih dobaviteljih z označenim poreklom, datumom ulova in sledljivostnimi papirji. No kidding. Še posebej smo natačni pri tuni – izbiramo predvsem vrsto modroplavutega Tuna, ki je na Japonskem najbolj cenjena.

Uporabljamo italijanski kratkozrnati riž najboljše kakovosti. Sojina omaka je japonska, naravno fermentirana, brez konzervansov in dodanega sladkorja.

Wasabi (わさび) in Gari (ガリ) - kisan ingver sta kitajska. Ostalo zelenjavo (avokado, solata, kumare …) kupujemo sproti in sveže v lokalnih trgovinah.

Izogibamo se sestavinam, ki vsebujejo ojačevalce okusa.

Kje in kako pripravljate sushije?

Sushi pripravljamo izključno sami, brez podizvajalcev in v kontroliranem okolju z notranjim nadzorom na osnovi HACCP sistema. Z IR merilcem redno spremljamo temperaturo ribe. S pomočjo mikrobiološkega testa higijene pa kontroliramo vsebnost bakterij na delovnih površinah. Vsak sushi paket pripravimo z ljubeznijo in preverimo, da izgleda kot se šika.

Kako je s temperaturo in rokom uporabe?

Sushi se tradicionalno servira tako, da je riž toplejši od ribe. Idealno kombinacijo (riž telesne temperature in riba ohlajena na cca 8 °C) lahko dosežemo le, če sushi pripravimo takoj pred serviranjem t.im. omakase. Serviramo ga le za šankom, kjer pripravljamo sushije, zato je omejen na 4 osebe hkrati. Sushi vam bomo postregli enega za drugim, po pravilnem vrstnem redu. Za tako izkušnjo je potrebna predhodna rezervacija. Tudi sicer vam svetujemo, da naročite čimveč različnih nigirijev, ki so na Japonskem sinonim za sushi.

Sushi za naročila preko spletne strani pripravljamo izključno po naročilu. Razvili smo poseben protokol priprave, ki se ga držimo. Ne uporabljamo konzervansov in sushijev ne delamo na zalogo za več kot nekaj ur vnaprej. Častna sušijevska!

V idelanem primeru zaužijte naš sushi takoj po prevzemu. Če to izjemoma ni mogoče, priporočamo, da vas počaka nekaj ur v hladilniku, vendar bo ohlajen riž manj okusen in trši. V tem primeru, priporočamo, da sushi pred zaužitjem 30 min pustite na sobni temperaturi, tako bodo riž, ribe in druge sestavine ponovno razvili pravi okus. V vsakem primeru je rok uporabe našega sushija še isti dan.

Hramba v hladilniku do naslednjega dne ni priporočljiva.

Kateri pribor uporabljate?

Riž se kuha v posebnem kuhalniku, ki smo ga naročili z Japonske, ko je kuhan se ga začini v hangiriju- tj. tradicionalni leseni posodi. Tudi noži in brusni kamni, ki omogočajo natančno sushimojstrstvo, so japonski. Če vas zanima, poglejte na stran podjetja Oster rob. Sushimojster Grega priporoča.

Kako naročim?

Naročilo je preprosto. S klikom posamezne sushije ali pakete dodajte v nakupovalno košarico, nato pa sledite postopku naročila, vnesite svoje podatke in izberite termin za prevzem na našem naslovu. Naročilo je potrebno oddati vsaj 1 uro prej, če termin ni na voljo, smo takrat že polno zasedeni. Plačate lahko z gotovino ali s kreditno kartico.

Kje in kdaj prevzamem naročen sushi in kako je z dostavo?

Pakete lahko osebno prevzamete na našem naslovu v centru Maribora na Cafovi ulici 5. Odprto imamo od od ponedeljka do četrtka od 11h do 17h in v petek od 12h do 19h. Plačate lahko ob prevzemu z gotovino ali kartico. 

Dostave so trenutno zaradi omejenih kapacitet onemogočene.

Kako je s cateringi izven Maribora in izven vašega delovnega časa?

Za večja naročila (nad 500EUR) in po vnaprejšnjem dogovoru vam sushi pripravimo izven zgoraj navedenega delovnega časa in ga tudi dostavimo izven Maribora.

Kakšna je naša politika poslovanja?

 

NjamiSushi kakovostno in cenovno pokriva višji razred sushi cateringa v Sloveniji. Poskrbimo za izbrane sestavine, strokovno pripravo ter odlično nakupovalno in avtentično kulinarično izkušnjo. Sushije delamo z ljubeznijo. Zadovoljstvo strank postavljamo na prvo mesto.

Pripravljamo samo sushi pakete, ki jih brez fige v žepu ponudimo tudi svojim družinskim članom in prijateljem. Grega dnevno vse sestavine osebno preizkusi. Če menite, da storitev ne dosega visoko zastavljenega standarda, vam vrnemo denar.

P. S.: Če sushi jeste in naročate prvič, vas prosimo, da se pred nakupom podučite o zgodovini in kulturi priprave sushija. Če surove ribe ali kombinacije morskih alg in riža ne marate, ga ne naročajte. :) Zgolj zato, ker vam surova riba ni všeč, denarja ne vračamo. Brez vprašanj pa kupnino povrnemo, če se po nesreči zgodi, da dobite popolnoma “razštelan” sushi paket, ali celo, če riba ni sveža.

Sem lastnik gostilne/bara. Ali se lahko dogovorimo za strežbo NjamiSushija v mojem lokalu?

 

Lastniki lokalov v Mariboru ali okolici, ki bi želeli v svojo ponudbo dodati sushi, nas lahko kontaktirajo. Dogovorili se bomo o vaših željah in pogojih sodelovanja.

Ali imate radi piškotke?

 

Nova evropska zakonodaja (e-Privacy Directive) nam nalaga, da uporabnike obvestimo o piškotkih na spletni strani. Z veseljem to storimo! Na NjamiSushi.si uporabljamo samo nujne piškotke, potrebne za delovanje spletne stranin in sicer: PH_HPXY_CHECK: - za čas trajanja seje, ter PrestaShop-5fbd3 - trajanje 20 dni. S pomočjo storitve ShareThis lahko sushipakete delite po socialnih omrežjih. Uporabljamo še Facebook Like in Twitter Follow gumbe, da nam lahko sledite na priljubljenih spletnih omrežjih.

Kje lahko izvem in povem več?

 

Grega osebno spremlja različne spletne kanale. Pišete lahko na grega@njami-sushi.si, tvitnete na @NjamiSushi ali poiščete NjamiSushi na Facebooku. Veseli bomo vašega odziva. Preberete lahko tudi, kaj sushiljubci pravijo o NjamiSushiju. Če ste pri nas že naročali, vas bomo vsake toliko po e-pošti spomnili o zadnjih zapisih na sushiblogu ali o prodajnih sushiakcijah.

Bi sushi?

 

Čestitamo. Prebili ste se skozi nekajstransko sushiodisejado. :) Zaslužite si odličen sushipaket!