Nigiriji, makiji & co.
Nigiri sushi - na kepico suši riža (鮨飯 suši-meši) položimo dodane sestavine (ネタ, neta): ribe in druge morske sadeže ali japonsko omleto (tamago). Pod neto je na tanko namazan wasabi.
Beseda 'nigiri' razkriva, da je ta vrsta sushija oblikovana v dlani, tako dobi svojo značilno obliko. Ta vrsta sushija je daleč najbolj priljubljena in pogosta na Japonskem.
Po vrhu rahlo popečen nigiri sushi.
Maki sushi je v hrustljavo nori algo zavit sushi riž, v sredico položimo različne sestavine. Rolico oblikujemo z bambusovo podlago in narežemo na 6 ali 8 kosov.
Futo-makiji 太巻き so velike rolice, pri njih uporabimo celo nori algo, Hoso-makiji 細巻き so manjši zviti iz polovičke. Ura-makiji うらまき so narobe obrnjene rolice (alga obdaja sredico, okoli je sushi riž).
Ura-makiji うらまき so narobe obrnjene rolice (alga je zavita v riž in obdaja sredico). Iznašli so jih v ZDA, kjer so še danes z njimi zelo kreativni.
Uravnovešena izbira za tiste, ki ne jedo ribe. Nekaj ponudbe je primerne tudi za vegane.