Kaj je sushi

Sushi so Japonci začeli pripravljati in jesti v 8. stoletju, vendar se je zelo razlikoval od tega, kar v sushi restavracijah servirajo danes. Ribo so zavili v riž in jo v njem pustili tedne ali mesece, da je fermentirala. Riž so nato zavrgli, ribje meso z značilno močnim vonjem pa pojedli.
Šele tisoč let kasneje je sushi postal to, kar danes imenujemo tradicionalni japonski fast food: nefermentirana riba na okisanem rižu z dodatkom zelenjave in drugih sestavin. Tak sushi so v Tokiu pripravljali sproti, na ulici, kjer so ga mimoidoči zaužili takoj po nakupu.
Kmalu so lokalni sushimojstri razvili še posebno obliko serviranja, ki so jo imenovali nigiri. Ohranila se je do danes, in tudi pri Njami sushiju ostaja najbolj priljubljena oblika sushi malice.
Sushi se je z Japonske širil po celem svetu. V ZDA so ga v sedemdesetih letih pograbili z veliko žlico in mu dodali tipičen ameriški pridih, trend pa je prišel tudi v Evropo.

Sushi smo pripeljali v Maribor

Pri NjamiSushiju smo pripadniki klasične japonske sushi šole pripeljali kakovosten in avtentičen sushi meni v Maribor. Večletne izkušnje in izobraževanje na Tokyo Sushi Academy so zagotovilo za tradicionalno kulinarično izkušnjo.

Sushi delamo v lastni kuhinji: z ljubeznijo in z najboljšimi sestavinami, kar je osnova za zavezo, da bo naš sushi ohranjal visoko zastavljene standarde kakovosti. Vsak NjamiSushi box je sveže pripravljen tik pred prevzemom.

Ribe za NjamiSushi nam dostavljajo z Dunaja, Trsta in Jadrana. V Mariboru jih očistimo in narežemo z uporabo vrhunskih japonskih nožev: Oster rob. Ribe tudi zorimo, nekatere mariniramo oz. jih pripravimo za serviranje z uporabo različnih tradicionalnih japonskih tehnik.
Sami pripravljamo palačinke tamago in seveda riž, ki je osnova vsakega odličnega sushija. Izbiramo samo najboljše sorte riža in ga pripravljamo po klasičnem postopku. Okisamo ga z riževim kisom, sladkorjem in soljo.
Če imate glede sushija kakšno vprašanje nas pocukajte za rokav ko pridete po sushi. Z veseljem vam bomo razložili podrobnosti o ribah, rižu in pripravi sushija.
 
 

KAKO NAROČITI?

Ker vam želimo zagotoviti karseda prijetno nakupovalno izkušnjo, prosimo, da vaše naročilo oddate preko te spletne strani. S klikom dodajte sushi v nakupovalno košarico, nato pa sledite postopku naročila, vpišite svoje podatke in izberite prost termin. Seveda nas lahko tudi pokličete, vendar upoštevajte, da se med delom pogosto ne odzivamo na klice. Če boste klicali med delavnim časom, vas bomo poklicali nazaj, takoj o se nam urnik spet sprosti. Častna sushijevska! Sushi pripravljamo v sushibaru na Cafovi 5 v Mariboru, od ponedeljka do petka od 11h do 15:30 in 18:30 do 21h ter v soboto med 12 in 15h ter od 19 do 22h. Plačate ob prevzemu z gotovino ali kartico. NjamiSushi ekipa je majhna, zato v času kosil pogosto ne moremo sprejeti vseh naročil hkrati. Priporočamo, da naročilo oddate pravočasno, še najbolje dan prej. Za večje sushi cateringe je najbolje, da se o podrobnostih dogovorimo nekaj dni pred izvedbo.

KAJ NAROČITI?

Sushimojster Grega za avtentično sushi izkušnjo priporoča predvsem čimveč različnih nigirijev. Če se vam zdi, da boste po tem še vedno lačni, pa v izbor dodajte še serijo ali dve maki zvitkov. Pri nas imamo na voljo nekaj stalnih menijev (shogun, samurai, ninja in geisha), priljubljeno kombinacijo za sushi box pa si lahko sestavite tudi sami. Kdor je pri nas jedel že večkrat, je opazil, da sushi ni vedno popolnoma enak. Drži, in ponosni smo na to, da NjamiSushi ni industrijski sushi obrat. Ribje meso ima glede na sezono in lokacijo ulova različne okuse. Podobno je z ostalimi sestavinami. Sushi mojster se s kombinacijo znanja, veščin in izkušenj vsakič znova loti priprave. Vesel je strank, ki so pripravljene spoznavati različne svetove sushi okusov.

KAKO IN KDAJ JESTI SUSHI?

Predvsem je pomembno, da v sushiju uživate in se ne obremenjujete z različnimi pravilnimi in napačnimi načini sushijedače. Sushi lahko jeste kar z roko ali bambusovimi paličicami. Tekne za malico ali pa zvečer, ob bolj svečanih priložnostih. Pazite le, da ne pretiravate s sojino omako. Vanjo nežno in za kratek čas namočite ribji del nigirija (ne riž!), izogibajte se prelivanju celotne sushi pojedine s sojo, saj bo le-ta povozila izbrane in nežne okuse ribe in riža.